Ontstaan Scouts Harelbeke

1943. Het begon in een zeer moeilijke periode, de tweede wereldoorlog. Een groepje met Alex Vantomme, Kamiel Vanwynsberghe en Urbain Naessens startten met vergaderingen in de westwijk. André Michels en Etienne Morelle, die van Kortrijk kwamen en op de zandberg een patrouille hadden gestart, smolten samen met het groepje uit de westwijk. Zo ontstond de Harelbeekse scoutsgroep.

Tijdens de legerperiode van Urbain Naessens leidde aalmoezenier Devignat de troep, bijgestaan door Lucien Vandoorne. De eerste welpentak werd in 1952 opgericht met Akela Naessens.
Later werden er door Harelbeekse scouts op andere locaties nieuwe groepen opgericht. Zo werd in 1957 de scoutsgroep in Deerlijk opgericht en in 1960 werd in Stasegem met Scouting begonnen.

In de periode 1966-1967 werd het oudercomité opgericht. Zij organiseerden, samen met de leiding, de eerste van een lange reeks Lentefeesten. Daardoor werd het mogelijk om onder andere nieuw kampmateriaal aan te kopen.

In 1986 richtte Jean-Pierre Vercruysse het Bouwfonds op, met Kris Michels als secretaris. Dit bouwfonds maakte het mogelijk nieuwe lokalen te bouwen. Dankzij veel helpende handen konden tenslotte deze lokalen in 1989 plechtig in gebruik genomen worden.

Ontstaan Stam

April 23, 2008

Op zaterdag 28 oktober 1995 werd tijdens een scouts-info vergadering, op verzoek van de toenmalige groepsleiders, overeengekomen om een Stam op te richten (zoals dit elders al bestond).
De Stam is een officieuze afdeling van de scoutsgroep Harelbeke, bestaande enerzijds uit oud-scouts en oud-gidsen en anderzijds sterk geïnteresseerde scouts-voelenden, personen die in het verleden om de een of de andere reden de kans niet hebben gekregen scout of gids te zijn doch die, hadden ze die kans wél gekregen, ongetwijfeld goede (echte) scouts of gidsen zouden geweest zijn.

Nogal vlug waren er enkelen gebeten om opnieuw min of meer actief scout te worden, zodat heel vlug de Stam een voltreffer werd. Ook de actieve doch stoppende leiding wordt meestal Stam-lid.

Momenteel kent de Stam 101 leden, en al onze activiteiten kennen succes, zoals: de nieuwjaarsreceptie, het stamcafé (rustige kleine tweede zaal tijdens het scoutsbal), de dropping, de wijn-proef avond, de Stamdag (een ganse dag erop uit met de bus), een wandel- of fietstocht, een knutselnamiddag, ...

Stamleider is Joke Demeyere.
Geïnteresseerd? Contacteer ons gerust op info@stamharelbeke.be.